Πέμπτη, Οκτωβρίου 12, 2006

Μπουγάτσα με κιμά!

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις τελευταίες εβδομάδες το αντι-Αθηναϊκό ξέσπασμα του κ. Ψωμιάδη σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του.
Τι ζόρι τραβάνε τελικά εκεί πάνω με την Αθήνα δεν μπορώ να το καταλάβω.
Και να φανταστείς ότι όσες φορές έχω πάει στην Θεσσαλονίκη έχω περάσει φανταστικά. Είναι μια πόλη άλλο πράγμα! Βέβαια, όσους ανθρώπους έχω συναναστραφεί είναι είτε από την Αθήνα ή είναι αρκετά μορφωμένοι (μόρφωση είναι η καλλιέργεια του μυαλού) ώστε να καταλαβαίνουν πως ό,τι δεν πάει καλά εκεί δεν πάει καλά (σχεδόν) παντού.
Ο Ψωμιάδης βέβαια που απευθύνεται σε ανθρώπους κολλημένους και σε ανθρώπους που δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε στο target group του Καρατζαφέρη, βρίσκει ότι για τα πάντα φταίει αυτή η γ******η Αθήνα!
Ειναι σαν να ακούω οπαδούς του ΠΑΟΚ στο γήπεδο να βρίζουν τους γαύρους, τους βαζέλες και τα χανούμια που είναι Αθηναίοι! Και να βρίζουν και τους πολιτικούς και τους δημάρχους και τα υπουργεία και τα ταξί και το μετρό και το αεροδρόμιο και... τον ΑΡΗ!
Αν θέλει κάποιος να προχωρήσει πιστεύω ότι πρέπει να διαδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, και να αλλάξει συμπεριφορές που στο παρελθόν αποδείχθηκαν τοχοπέδη στην προσπάθεια αναβάθμισης και προόδου μιας κοινωνίας.

Βέβαια και ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει υποσχέσεις και "υποσχέσεις" από τους τοπικούς (και όχι μόνον) άρχοντες. Αλλά δεν πρέπει να φροντίσουμε όλοι να -ξανά- αποκτήσουμε την κουλτούρα και πρωσοπικότητα που στο παρελθόν μας έκανε να ξεχωρίζουμε σαν Έλληνες από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους;
Όχι σπουδαία πράγματα. Λίγο σεβασμό στον διπλανό μας -από αυτόν που μας πουλάει ή μας σερβίρει φαγητό μέχρι τον άμυαλο μπάτσο που σε ελέγχει στην πόρτα. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Και σιγά σιγά θα ξαναγίνουμε η Ελλάδα που είμασταν.
Αλλά τι περιμένεις; όταν είμαστε μία χώρα celebrities. Όλοι είναι διάσημοι. Ακούμε μόνο μπουζούκια, τους ίδιους ήχους που απλά αλλάζουν πρόσωπα και... μπούτια! Και είναι κρίμα που είμαστε τόσο συντηριτική χώρα (άσχετα αν το παίζουμε "γαμάω" -αλλά αυτό είναι άλλο post) γιατί με τόσες τραγουδιάρες θα είχαμε εκλπηκτική πορνό βιομηχανία και θα παίρνανε ανάσες οι χαμηλόμισθοι. Οι γυναίκες διαβάζουν βιβλία επειδή είναι trendy και όχι για να ξεστραβωθούν και μάθουν κανένα Ελληνικό. Τα μεσημεριανά σκίζουν, και οι εκπομπές save the mad cow τύπου Δρούζα και Μικρούτσικου έχουν λίστα προτεραιότητας. Όλοι, παντού στην Ελληνική Επικράτεια κάθονται στο καφενείο και πίνουν καφέ το πρωΐ, σε εργάσιμες ώρες (εκτός αν έχουν να πάνε σε πορεία). Το βράδυ τα δελτία ειδήσεων μας μεταφέρουν πιστά την κουλτούρα της χώρας με 30 παραθύρια στα οποία 30 καλεμένοι -σεβόμενοι τους διπλανούς τους που λέγαμε- κάνουν προπόνηση στις φωνητικές τους ικανότητες προσπαθώντας να "σκεπάσουν" τους συνομιλητές τους.
Μετά το δελτίο, ο κ. Ευαγγελάτος και τα (ομολογώ αν και δεν τον γουστάρω τον Τρίχα) κακόγουστα παράγωγα του προσπαθούν να μας πείσουν να φτιάξουμε κήπους στις ταράτσες γιατί μόνο έτσι θα ξέρουμε τι τρώμε. Πάντως είναι γεγονός ότι τέτοιες εκπομπές δείχνουν πόσο πολύ δεν μας νοιάζει όχι μόνο ο άλλος αλλά το ίδιο το παιδί μας.
Ας αλλάξουν τροπάριο εκεί πάνω -ας αλλάξουμε όλοι μας- λοιπόν μπας και δουν και αυτοί και εμείς άσπρη μέρα. Γιατί η Αθήνα φταίει και για το Πεδίο του Άρεως, το Αττικό Πάρκο, τη Λαμία, τη Κέρκυρα, τα Χανιά, την Καλαμάτα, τη Λίμνη Πλαστήρα. Για τα χάλια της Ελλάδας που δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο. Από τους πολίτες ε; όχι από τους πολιτικούς -αυτοί πάντα τέτοιοι ήταν, από την εποχή του Μαυρογιαλούρου!
Οι πολίτες κάνουν το κράτος και αυτοί οι πολίτες, αυτής της χώρας είναι -στην πλειοψηφεία τους- σκάρτοι. Άλλωστε γι' αυτό η Ελλάδα δεν έχει να επιδείξει τίποτε ιδιαίτερο στον τομέα της έρευνας και του πολιτισμού τα τελευταία 50 τουλάχιστον χρόνια. Ή σχεδόν τίποτε! Κάποιες εξαιρέσεις ελλήνων της τέχνης και επιστημόνων που φυσικά διαπρέπουν στο εξωτερικό γιατί δεν ήταν χαζοί να χαραμιστούν εδώ -μιας και το χαζό κράτος κοιτάζει αν πληρώσαν τις εισφορές τους και αν είναι εντάξει με την εφορία αντί να τους δώσει κίνητρα να δουλέψουν για την πρόοδο όλων μας.

Ας αρχίσουν να σκέφτονται (επιτέλους) σαν υπεύθυνοι πολίτες και ας αφήσουν την ανώριμη και χαζή (τουλάχιστον) κριτική προς το "κράτος των Αθηνών".
Άλλωστε, ο πρωθυπουργός της χώρας είναι Θεσσαλονικιός. Και ο Βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ είναι από εκεί. Και πολλοί άλλοι από εκεί είναι. Απλά αναφέρω τους κορυφαίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: