Πέμπτη, Νοεμβρίου 23, 2006

Rock 'n' Roll Star

Η ιστορία ενός από τα πλέον σημαντικών γκρουπ της τελευταίας εικοσαετίας δείχνει να φτάνει στο τέλος. Οι Oasis κυκλοφορούν ένα best of, ένα διπλό cd με τα καλύτερα τραγούδια του group και όπως κάποτε είχαν οι ίδιοι πει, "(Noel) αν ποτέ βγάλουμε best, τότε μάλλον θα έχουμε τελειώσει σαν γκρουπ".
Η ιστορία τους ξεκινάει πίσω στο 1993 όταν και ηχογράφησαν ένα demo (Live Demonstration) στις δισκογραφικές εταιρείες. Το demo τους έδωσε την ευκαιρία να βρούν στο προσκήνιο, μετέχοντας σε κάποιες συναυλίες και έκανε την δισκογραφική εταιρεία Creation να υπογράψει το group. Η κυκλοφορία του εξαιρετικού Definitely Maybe σηματοδοτεί την επίσημη αρχή στην καριέρα ενός συγκροτήματος που κατά τη γνώμη μου μαζί με τους Beatles και τους Smiths είναι η ίδια η εξέλιξη της Βρετανικής brit pop (ή rock για κάποιους που ενοχλούνται με τη λέξη pop). Από τότε η ιστορία της Βρετανικής σκηνής σημαδεύτηκε από τους ιδιόρρυθμους αδερφούς Gallagher.
Η συνέχεια είναι εντυπωσιακή. Κυκλοφόρησαν 8 albums, και 22 singles έως σήμερα. Έξι albums ανέβηκαν στην κορυφή του Βρετανικού chart, 8 singles έκαναν το ίδιο και έξι έφτασαν στο νούμερο 2. Οι συνολικές πωλήσεις τους έχουν φτάσει παγκοσμίως τις 50 εκατομμύρια κόπιες, με το εκπληκτικό (What's the story) Morning Glory (14 φορές πλατινένιο!) να είναι σύμφωνα με τα στατιστικά που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία των Βρετανικών charts ο τρίτος πιο εμπορικός δίσκος στην ιστορία της Βρετανικής μουσικής (Πρώτοι οι Queen με το Greatest Hits Vol.1 και δεύτεροι οι Beatles με το αριστούργημα Sgt Pepper's Lonely Club Hearts Band).

Ελπίζω οι Oasis να συνεχίζουν να γράφουν μουσική, γιατί η μουσική βιομηχανία έχει ανάγκη από τέτοια συγκροτήματα. Συγκροτήματα που η επιρροή τους γεννάει δεκάδες άλλα...

Υπάρχει ένα καταπληκτικό βιβλίο του Harry Shaw "Oasis Talking" στο οποίο έχει συγκεντρώσει δηλώσεις των αδερφών Gallagher και κυκλοφορεί από την Omnibus Press (UK).

OASIS OFFICIAL WEB SITE

Δεν υπάρχουν σχόλια: