Δευτέρα, Δεκεμβρίου 11, 2006

Το Νεοελληνικό Όνειρο (Christmas Special)

Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα οι πόλεις τις Ελλάδας φοράνε τα γιορτινά τους. Ανοίγουν σιγά σιγά τα καταστήματα που πουλάνε λαμπάκια, δεντράκια και μπαλίτσες και οι υπηρεσίες των δήμων θα στολίσουν τους δρόμους.
Είναι τόσο καλόγουστοι όλοι, που τα λαμπάκια θα είναι παντού. Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα τα Χριστούγεννα από το φεγγάρι είναι μία λαμπερή χώρα. Η ιστορία του στολίσματος έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Στολίζουμε τους δρόμους. Όχι όπως στην Ευρώπη. Εμείς τους στολίζουμε πολύ. Δεν είμαστε μίζεροι και ξενέρωτοι σαν τους άλλους.
Στην αρχή θα περάσει ο Δήμος να στολίσει τις κολόνες και τους δρόμους. Ένα δεντράκι ή Άγιος Βασίλης (ανάλογα) σε κάθε στύλο. Από το δεντράκι θα "τρέχει" μία καλόγουστη "ουρά" από λαμπάκια. Οι απέναντι στύλοι θα συνδεθούν με κρεμαστές φάτνες και αστέρια που θα συνδυάζονται τέλεια με το δεντράκι και τα λαμπάκια σε κάθε στύλο.
Οι πολυκατοικίες θα στολιστούν και αυτές από τους ενοίκους. Ο φίλος μας θα καλέσει έκτακτη γενική συνέλευση και θα κάνει τη πρόταση να μπει ένα τεράστιο δέντρο από τον πρώτο έως τον έκτο. Η πρόταση θα απορριφθεί γιατί ο προϋπολογισμός της πολυκατοικίας δεν αντέχει τέτοιο έξοδο αφού μόλις προχτές άρχισαν να τρέχουν τα καλοριφέρ από τον έκτο προς τα κάτω (η 2 ετών πολυκατοικία που λέγαμε...) και παράλληλα πληρώνουμε 100 Ευρώ
πάγιο για πετρέλαιο μιας και στην Ελλάδα του ψύχους το καλοριφέρ για κάποιο λόγο έχει αποφασιστεί να δουλεύει συνέχεια.
Τότε είναι που ο καθένας θα κάνει τον στολισμό που θέλει. Στην απέναντι πολυκατοικία μάλιστα ένας από τους ενοίκους στολίζει τόσο πολύ το μπαλκόνι του που δεν φαίνεται η βεράντα. Είναι τόσο ωραίο όμως... λαμπάκια γιρλάντα σε όλη τη βεράντα. Ένας φουσκωμένος Άι Βασίλης που κατά τις 2-3 Ιανουαρίου έχει ξεφουσκώσει τόσο όσο να φαίνεται να ζητάει με σκυμμένο κεφάλι... "σας παρακαλώ μην με αφήνετε άλλο στο κρύο με αυτούς εδώ..." Αυτοί εδώ είναι ένα ελαφάκι (το οποίο είναι χοντρόπετσο και δεν κρυώνει), 4 μάγοι (εδώ υπάρχει ιστορικό λάθος αλλά "τι να τον κάνουμε αυτόν που είχαμε πάρει το 1995, να μην τον βάλουμε;"), μπαλίτσες, ένα καραβάκι (για το καλό) και λαμπάκια, λαμπάκια, λαμπάκια! Και φυσικά το (αληθινό) Χριστουγεννιάτικο δέντρο δεσπόζει στην ανοικτή από τις κουρτίνες μπαλκονόπορτα και εκατοντάδες λαμπάκια σχηματίζουν μοναδικά και σπάνια patterns.
Δεν είναι απαραίτητο να βάλουν όλοι οι ένοικοι τέτοιο στολισμό αλλά πρέπει να βάλουν κάτι για να μην ντρέπονται να πάνε στο φούρνο για ψωμί. Έτσι οι γειτονιές της Αθήνας μπαίνουν και αυτές στη γιορτινή ατμόσφαιρα των ημερών.
Στην επαρχία τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Έχω δει μέχρι και έναν μερακλή να στολίζει το σπίτι του όλο γύρω γύρω με λαμπάκια. Οι φράκτες, τα κάγκελα, οι πόρτες, η στέγη (!), το γκαράζ είναι στολισμένα με (φαντάζομαι) χιλιόμετρα από λαμπάκια. Σε λίγο πιστεύω ότι από τη πλήξη του ο άνθρωπος θα επεκτείνει τον στολισμό και στον δημόσιο δρόμο (θα βγάλω μια φωτογραφία και θα την ανεβάσω μία μέρα).

Χρόνια πολλά!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το Νεοελληνικό Όνειρο (1), (2), (3), (4), (5)

1 σχόλιο:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Και μη χειροτερα...