Δευτέρα, Ιανουαρίου 22, 2007

Οι δακοκτόνοι

Photobucket - Video and Image Hosting


Ο δάκος της ελιάς, Bactrocera oleae, (Gmelin), (Diptera, Tephitidae), KV, είναι ο σοβαρότερος εχθρός της ελιάς και γενικότερα της ελληνικής γεωργίας.

Είναι είδος μονοφάγο. Στην φύση, το θηλυκό ωοτοκεί και η προνύμφη αναπτύσσεται μόνο στο ζωντανό μεσοκάρπιο της ελιάς και της αγριελιάς.
Έχει 3-4 γενεές το έτος. Όταν ο καρπός πλησιάσει στο τελικό του μέγεθος και γίνει τόσο μαλακός ώστε να μπορεί να τον τρυπήσει ο ωοθέτης του θηλυκού, αρχίζει η ωοτοκία, συνήθως τον Ιούλιο. Στη συνέχεια η προνύμφη που εκκολάπτεται ορύσσει στοά στο μεσοκάρπιο και είναι αυτή που προκαλεί τις ζημιές, καταβροχθίζοντας το μεσοκάρπιο, με αποτέλεσμα να καθιστά τον καρπό ακατάλληλο για βρώση και παράλληλα να μειώνεται η ποιότητα του λαδιού.

πηγή: www.elaiolado.idx.gr

Οι παρακάτω στίχοι είναι από το κομμάτι "Οι δακοκτόνοι" από ένα cd των Χειμερινών Κολυμβητών που άκουγα στον Παρνασσό το Σαββατοκύριακο. Δεν είχε τύχει να ακούσω ποτέ πριν τους κυρίους παρόλο που το cd έγραφε 1997. Δεν ακούω συνήθως τέτοια Σαββοπουλοειδή αλλά όποτε τύχει να ακούσω μπορώ να πω ότι δεν με χαλάνε ιδιαίτερα.
Το concept του κομματιού είναι πολύ προχώ! Ο στιχουργός βέβαια πρέπει να είναι κυνηγός αλλά το ίδιο κάνει. Νομίζω ότι μετά και από αυτό έπρεπε ήδη να έχει συστηθεί ένας σύλλογος για τη προστασία του δάκου. Γιατί και ο Δάκος ψυχούλα έχει. Και πρέπει να προστατέψουμε αυτό το εξαιρετικό είδος που κάνει την εμφάνιση του συχνά πυκνά στις ελιές μας. Θα πρότεινα επίσης όλοι όσοι ψεκάζουν το δάκο, να τιμωρούνται αρχικά με πρόστιμο, και στην συνέχεια με φυλάκιση.
Για πληροφορίες/εγγραφές στον σύλλογο Προστασίας του Δάκου παρακαλώ τηλεφωνήστε στο 1-800-DAKOS.


Τι τάχα να τους έκανες σ'αυτήν τη κοινωνία,
και κυνηγούν αλύπητα το δάκο με μανία

Μεταφορείς και ψεκασταί, αρχιεργάτες, γεωπόνοι,
όλοι εμείς οι δακοκτόνοι είμαστε δολοφόνοι

Υπάρχουν μεγαλύτεροι εχθροί για την ελιά,
μα απ'όλους ασπονδότεροι ειν΄όλα τα πουλιά

Μεταφορείς και ψεκασταί...

Γιατί λοιπόν σαν πιάνουμε τσίχλες και μαυροπούλια,
μας κυνηγούν οι δασικοί ώσπου να βγει η πούλια

Μεταφορείς και δακοκτόνοι...

Στοίχοι : Σταύρος Καραμανιώλας
Μουσική : Αργύρης Μπακιρτζής


Δεν υπάρχουν σχόλια: