Τρίτη, Ιανουαρίου 23, 2007

Η ακροαριστερά

Παρακολουθώ εδώ και μέρες τη συζήτηση που ξεκίνησε γύρω από το άσυλο. Αν και στην αρχή δεν ήθελα να τοποθετηθώ γιατί το θέμα είναι πολύ απλό κατ' εμέ, και όπως γράφει σε πρόσφατο post του ο Γνωστός Άγνωστος δεν θέλει και πολύ κουβέντα. Αλλά...
Η εφαρμογή του νόμου είμαι σίγουρος ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις από κόμματα του αριστερού κοινοβουλευτικού και μη χώρου, καθώς επίσης και από το ΠΑΣΟΚ. Και ας λέει τώρα ότι το μόνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας.
Όποιος μπει να συλλάβει οποιονδήποτε εντός ακαδημαϊκού χώρου αμέσως θα βρεθούν όλοι απέναντι του, και αμέσως θα δημιουργηθεί ένα δίχτυ υπεράσπισης του συλληφθέντα αγωνιστή από το αστυνομικό κράτος.
Το παράδειγμα σε περιπτώσεις συλλήψεων κατά τη διάρκεια πορείας είναι χαρακτηριστικό. Όταν συλλαμβάνεται κάποιος, η αστυνομία έχει πάντοτε αδιακρίτως συλλάβει κάποιον που, βεβαίως, ήταν καλός και δεν συνέλαβε κάποιον...κακό.
Η αριστερά πάντοτε ήταν στο απυρόβλητο στην Ελλάδα που στο όνομα των δεινών της χούντας συνεχίζει να μνημονεύει καταστάσεις οι οποίες δεν υφίστανται στις μέρες μας. Η ίδια η αριστερά όμως δεν έχει φροντίσει να αποβάλλει τα στοιχεία που δίνουν δικαίωμα στον κάθε Πολύδωρα να ισοπεδώνει ιδέες και ιδεολογίες.
Παράδειγμα ο Συνασπισμός, ο οποίος βάλλεται τις τελευταίες μέρες από βουλευτές και μη για σιωπηρή "κάλυψη" των πράξεων που λαμβάνουν χώρα κάθε φορά εντός των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Και είναι λογικό όταν ένα κόμμα που χρόνια τώρα βρίσκεται σε αναζήτηση ιδεολογικής ταυτότητας, δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε ζητήματα λειτουργίας του πολιτεύματος και των θεσμών του.
Όταν ο Κώστας Καραμανλής απέβαλλε τα στοιχεία τύπου Καρατζαφέρη από τη Ν.Δ. κανείς στην αριστερά (ούτε στο ΠΑΣΟΚ) δεν συνειδητοποίησε ότι ο μετέπειτα πρωθυπουργός έκανε σοφή κίνηση απομονώνοντας τα ακροδεξιά στοιχεία. Οι ίδιοι οι αριστεροί δεν έκαναν καμία προσπάθεια αποβολής από τις τάξεις του αντίστοιχων στοιχείων που δρουν με κάλυψη την παραδοσιακά αγωνιστική συμπεριφορά των διαφωνούντων.
Η ακροδεξιά μετά από χρόνια έχει βλέψεις για κοινοβουλευτική παρουσία και αυτό εγώ προσωπικά το θεωρώ τεράστιο επίτευγμα της Δημοκρατίας μας. Θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνα τα ακροδεξιά στοιχεία αν δρούσαν στο παρασκήνιο. Ο Καρατζαφέρης και ο κάθε Γεωργιάδης θα προέβαλλαν σαν μεγαλύτερη απειλή για το πολίτευμα αν υπογείως συγκροτούσαν ομάδες και οργανώσεις μέσα από τις οποίες θα προωθούσαν τις ακραίες ιδέες τους. Τώρα δεν το κάνουν. Θα διεκδικήσουν το 3 ή 4 τοις εκατό που αναλογεί σε αυτούς τους ανθρώπους που τους υποστηρίζουν αλλά πάνω από όλα οι πράξεις τους θα ελέγχονται. Και θα ελέγχονται μέσα στα πλαίσια του δημοκρατικού πολιτεύματος από το λαό και τους αντιπροσώπους του.
Η αριστερά αντιθέτως, έχει γίνει η ακροδεξιά του 1990. Με οργανώσεις, γκέτο και κουκουλοφόρους. Μολότοφ, αντίποινα και τρομοκρατία. Με ακούσια κάλυψη από όλους τους αριστερούς που όταν θέλουν τους κρίνουν και όταν δεν θέλουν τους απορροφούν και τους δέχονται στις πορείες τους στο "τελευταίο" μπλοκ. Και έτσι έχει γίνει η κάθε απόπειρα ειρηνικής διεκδίκησης από το αριστερό ρεύμα μία παρένθεση στη συζήτηση που έπεται των βανδαλισμών και των πυρπολισμών.
Εγώ θα ήθελα κάποια στιγμή τα κόμματα της αριστεράς (και εξωκοινοβουλευτικής όπως συνηθίζουμε να λέμε) να ενώσουν τις δυνάμεις τους, και να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν την αλλαγή σελίδας της χώρας, μέσω των εκλογών. Απομονώνοντας τα ακροαριστερά στοιχεία όπως ακριβώς έκανε ο Καραμανλής με τους δικούς του.
Γιατί όσο δολοφόνος για κάποιους ήταν ο Χίτλερ, άλλο τόσο για κάποιους άλλους ήταν και ο Στάλιν.

3 σχόλια:

gnostos agnostos είπε...

φίλε Πέτρο πολλά από αυτά που γράφεις είναι πικρές αλήθειες για την Αριστερά, όπως η -ακούσια - όπως τη λες και συ κάλυψη των αναρχικών μέσα από τις πορείες..αλλά σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ότι η αριστερά σήμερα είναι η ακροδεξιά του 90..απαράδεκτο..

null είπε...

πάντως για το ότι η αστυνομία δεν μπορεί να συλλάβει κουκουλοφόρους πριν μπουν σε χώρο ασύλου μάλλον η ίδια μόνο ευθύνεται

όταν ήμουν φοιτητής είχαν πιάσει δύο κορίτσια από το έτος μου με την κατηγορία ότι δείρανε δύο ματατζήδες. τα κορίτσια περιττό να πω ότι χωράγανε και οι δύο μαζί στη στολή του ματατζή. προφανώς οι κατηγορίες έπεσαν. οπότε μάλλον πρέπει η αστυνομία να σοβαρευτεί και να καταλάβει ότι δεν την πληρώνουμε για δουλειές γραφείου και για να συλλαμβάνει διαδηλωτές αλλά να τολμήσει και να συλλάβει τα πρεζόνια που τα σπάνε.

ένας φορολογούμενος πολίτης.

PetrosS. είπε...

g/a η σύγκριση είναι όντως άτοπη λόγω δράσης και ιδεολογίας. αλλά ό σο πρόβλημα ήταν η χρυσή αυγή τότε, άλλο τόσο είναι αυτά τα τσογλάνια...

φίλε null, η αστυνομία είναι απλά...μαλάκες. πάντα ήταν και πάντα θα είναι