Τρίτη, Μαρτίου 20, 2007

Πνευματικά Δικαιώματα. Το τέλος του ίντερνετ;

Σε μία εποχή που το "γρήγορο internet" γίνεται μόδα στην Ελλάδα, κάπου αλλού η ελεύθερη πρόσβαση στις πληροφορίες που προσφέρει το ίσως ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ περιορίζεται.
Βελγικό δικαστήριο καταδίκασε πρωτόδικα την Google για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων μετά από καταγγελίες εφημερίδων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η προβολή αποσπάσματος δημοσιευμάτων τους από την Google έχει επιπτώσεις στην επισκεψιμότητα και αναγνωσιμότητα τους. Ήδη, οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που η Microsoft ανακοίνωσε την απόσυρση των αποσπασμάτων των συγκεκριμένων εφημερίδων από τη μηχανή αναζήτησης MSN, ενώ η Google έχει προς το παρόν αναστείλει αντίστοιχη υπηρεσία ενημέρωσης στη Δανία λόγω αντιδράσεων από τοπικές εφημερίδες.
Ένας blogger πρόσφατα καταδικάστηκε από Αιγυπτιακό δικαστήριο για προσβολή του προέδρου της χώρας και του Ισλάμ, ενώ σε άλλη χώρα του Ισλάμ, τη Τουρκία, το δικαστήριο απαγόρευσε την είσοδο σε όλους του Τούρκους στην ιστοσελίδα YouTube επειδή τους δινόταν η δυνατότητα παρακολούθησης βίντεο που προσέβαλαν τον Κεμάλ και τη θρησκεία.

Το όραμα του Tim Berners-Lee για το "ελεύθερο αγαθό" World Wide Web φαίνεται πως μόλις 18 χρόνια μετά δεν συναντάει και τις καλύτερες των προθέσεων από μεγάλη μερίδα των εμπλεκομένων στην ελεύθερη πληροφόρηση, οι οποίοι πρώτοι ίσως χρησιμοποίησαν και φαίνεται πως πρώτοι θέλουν να εγκαταλείψουν.
Η ουσία είναι ότι υπάρχει μία σταθερά αυξανόμενη τάση περιορισμού και χειραγώγησης της ροής ελεύθερων πληροφοριών που παρέχονται από διάφορες μηχανές αναζήτησης, portals, bloggers και οποιαδήποτε άλλη διαδικτυακή έκφραση σε σημείο που δεν ξέρω πόσο "internet" θα είναι το internet σε 5 με 10 χρόνια. Ίσως να είναι "illegal" να διαβάζουμε εφημερίδες στο διαδίκτυο σε 5 χρόνια...ποιός ξέρει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: