Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 28, 2007

CONTROL

Χτες βράδυ παρακολουθήσαμε στις Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας την ταινία CONTROL του Anton Corbijn.Η ταινία αναφέρεται στη ζωή του χαρισματικού lead singer των Joy Division, Ian Curtis και περιγράφει τη ζωή του μέσα από το γκρουπ.

Από την ενσωμάτωση του στους Warshaw του Bernard Albrecht (Sumner), την αλλαγή ονόματος σε Joy Division, μέχρι το τραγικό τέλος του στις 18 Μαΐου 1980 δύο ημέρες πριν την αναχώρηση του γκρουπ για την πρώτη περιοδία τους στην Αμερική. Πολύ καλή ερμηνεία του Sam Riley (ο οποίος είναι εκτός από ηθοποιός και τραγουδιστής του γκρουπ 10,000 THINGS)δίνει στο κοινό την αίσθηση ότι είναι ο ίδιος ανθρωπος του ρόλου που υποδύεται, όπως και των δύο "γυναικών" του Curtis, Samantha Morton (Debbie Curtis) και Alexandra Maria Lara (Annik Honore).
Ταινία βαριά για έναν άνθρωπο που ήταν καταθλιπτικός, περίεργος και δεν κατάφερε να κάνει το τεράστιο ταλέντο του να ξεπεράσει τους φόβους για τη ζωή (με αποκορύφωμα την επιληψία που είχε αρχίσει να τον ταλαιπωρεί όλο και πιο συχνά).
Φεύγεις σιωπηλός, σκεπτικός, σοκαρισμένος θα έλεγα.
Ντυμένο εξαιρετικά με soundtrack από τις δουλειές του γκρουπ, είναι ευκαιρία για κάποιους νεότερους να μάθουν ποιοι είναι αυτοί που όπως είπε και στο τέλος της ταινίας ο μπασίστας του (και μετέπειτα των New Order) Peter Hook σε ερωτήσεις που δέχτηκε "συγκροτήματα όπως oi Killers, οι Interpol ακόμη και οι U2 προσπαθούν να φτάσουν".

2 σχόλια:

hello kitty είπε...

Είναι από τις ταινίες που ήθελα πολύ να δώ αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα...(τί τη βάζουν 20.00 μωρέ!).
Anyway, καλό είναι να γίνονται ταινίες-αφιερώματα σε πρόσωπα που άφησαν εποχή με τα έργα τους ή την προσωπικότητά τους. Και ακόμα καλύτερο να υπάρχει ανταπόκριση σε τέτοιες ταινίες, κυρίως από το ελληνικό κοινό...

burning-heretic είπε...

radio live transmission....

τι ταινία!... δεν υπάρχουν λόγια!