Τετάρτη, Νοεμβρίου 21, 2007

Ο Ανεκτίμητος Θηλασμός

Παρακολυθούσα χτες στην τηλεόραση την εκπομπή Πρωταγωνιστές του αξιόλογου Σταύρου Θεοδωράκη. Πρώτο θέμα της εκπομπής ήταν ο μητρικός θηλασμός. Μια μητέρα απέναντι του εξηγούσε μερικούς από τους λόγους που την κάνουν να θηλάζει το παιδί της μέχρι τώρα... είναι 2 ετών. Ζω αυτή την κατάσταση εδώ και 5μιση περίπου μήνες και πραγματικά μου έχει κάνει εντύπωση η δύναμη που χρειάζεται μία γυναίκα για να θωρακίσει το παιδί της θηλάζοντας το. Πολλά από αυτά που αυτή η γυναίκα έλεγε ήταν σαν να τα βλέπω μπροστά μου. Να περνούν σαν εικόνες δικές μου.

Μία γυναίκα μερικές φορές υποφέρει για να αντεπεξέλθει στο ραντεβού της με τον θηλασμό. Πρέπει να είναι εκεί όταν το παιδί θέλει φαγητό. Να μην πάει βόλτα όταν δει ότι ο θηλασμός θα είναι περίπου μέσα στην ώρα αυτής. Να ξυπνήσει τη νύχτα μία και δύο φορές όταν η πιτσιρίκα ξυπνήσει και παράλληλα να είναι στις 7 με 8 έτοιμη να θηλάσει ξανά και να μείνει ξύπνια γιατί το παιδί δεν θα κοιμηθεί μετά από αυτές τις ώρες. Να οργανώσει τη δουλειά της και τους γύρω της έτσι ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα να ζητήσει το παιδί γάλα και να μην είναι εκεί. Να βρει οπωσδήποτε μέρος και χρόνο να θηλάσει όπου θα βρίσκεται και όπου δεν είναι δυνατό να φροντίσει να "βγάλει" γάλα σε ειδικά θήλαστρα για να αφήσει στο παιδί.
Και ξέρετε πόσο δύσκολο είναι για μία γυναίκα να το κάνει αυτό; Να έχει ταυτόχρονα και τη δουλειά της, να φροντίζει και το σπίτι (με τη βοήθεια του άντρα της βέβαια αλλιώς...), να δώσει χρόνο και στη "γυναίκα"...

Θέλει πολύ δύναμη για μία γυναίκα σήμερα να θηλάσει. Αυταπάρνηση. Και να θηλάσει εννοώ να θηλάσει. Όχι για ένα μήνα ή για 15 μέρες, για τουλάχιστον έξι μήνες όπως λένε οι γιατροί και ίσως για δύο χρόνια όπως λένε άλλοι. Και καταλαβαίνω πολλές γυναίκες που σταματάνε τον θηλασμό λόγω της δουλειάς που στις περισσότερες περιπτώσεις δικαιολογεί άδεια έως δύο μήνες. Θέλει όμως και προσπάθεια. Και όποια πραγματικά θέλει μπορεί να αντέξει άλλους τέσσερις. Έστω με το θήλαστρο.
Και αν αυτό το μπουρδέλο-κράτος θέλει να ενδιαφερθεί για τα παιδιά μας(όπως λέει) ας δώσει υποχρεωτικά 6 μήνες άδεια στις νέες μητέρες, δημοσίου ή όχι τομέα. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει...

Ευχαριστώ τη γυναίκα μου για αυτό που κάνει και θα φροντίσω να μάθει η κόρη μου από εμένα τι έκανε η μάνα της γι' αυτήν.

4 σχόλια:

burning-heretic είπε...

ωραίος...

theoritikos είπε...

PetrosS, το μόνο που μπορώ να σου πω...ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! Ειλικρινά, μπραβο σου για το θέμα που έθιξες και συμφωνώ απόλυτα και ακόμα περισσότερα μπραβο για την τελευταία σου φράση. Μακάρι όλες οι "σύγχρονες" μαμάδες να ξέρανε τη σημαντικότητα του θηλασμού και το καλό που κάνουν στο παιδί τους, αλλά και στις ίδιες, αφού βάσει ερευνών, οι γυναίκες που έχουν θηλάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, κινδυνεύουν κατά πολύ λίγοτερο από καρκίνο του μαστού.
Επίσης, "καλωσήρθες" στα "συναισθηματικά άρθρα" της καθημερινότητάς μας, που "καυτηριάζει" και απορρίπτει ο "γνωστός-άγνωστος".

hello kitty είπε...

Μπράβο για το άρθρο σου και κυρίως για το θάρρος και την αντρική σου μαγκιά που παραδέχεσαι δημοσίως τις θυσίες των γυναικών, και ειδικά της γυναίκας σου! Είναι τόσο δύσκολο σήμερα ξέρεις να βλέπεις άντρες που δεν σκέφτονται μόνο τον εαυτούλη τους και λένε και μια καλή κουβέντα σε μια γυναίκα που έχει ΤΟΣΗ ανάγκη για έναν καλό λόγο και όχι το ξέσπασμα του άντρα όταν γυρνάει από τη δουλειά με όσα τον απασχολούν.
Επιτέλους χαίρομαι που κάποιοι άντρες έμαθαν πόσο ΙΕΡΟ είναι να δίνεις ζωή και να τη μεγαλώνεις. Η γυναίκα-μητέρα θέλει ιδιαίτερη μεταχείρηση από τον άντρα της αλλά και όλο τον περίγυρο. Ειδικά όταν είναι έγκυος, γιατί ΟΛΑ περνούν στο παιδί!
Θα μπορούσα να γράφω ώρες για το θέμα αλλά προτιμώ να συμπεριλάβω τα περισσότερα στην παρακάτω φράση:
"Μάνα είναι μόνο μία!"

PetrosS. είπε...

ευχαριστώ παιδιά για τα καλά σας λόγια. το άρθρο αυτό είναι από τα λίγα "συναισθηματικά" που θα γράψω γιατί κατά κανόνα κάνω το χαβαλέ μου και βρίζω! (κυρίως το ΑΕΚ44 τώρα τελευταία).
Μου τη δίνει όμως να ακούω αυτή τη γυναίκα στην τηλεόραση να είναι αποφασισμένη να δώσει τη ζωή της για να θηλάσει το παιδάκι της και ταυτόχρονα να ακούω γυναίκες λένε φίλες και όχι φίλες να λένε... "δεν θήλασα γιατί δεν είχα γάλα..."

ΤΟ 95% ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΗΛΑΣΟΥΝ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ!